who am i???

Followers

Monday, November 3, 2014

Kataku #2 : Itu Anak Syurga

usah kau keji
usah kau caci
anak itu suci
anak itu berseri

kamu maki
kamu cerci
kamu kunci
anak itu dari dunia ini

kenapa??
kerna anak itu lahir di tepi kali?
tepi kaki lima?
tepi longkang?
dan bukan di hospital..

untuk apa kamu caci??
kamu patut peduli.
anak itu anak suci
sama seperti anak kamu sendiri

hukum?
jangan kau hukum anak itu
yang salah ibu bapanya
tersasar dari hubungan yang tak suci


itu anak syurga
sama seperti kita
tetap hambanya
anak itu anak syurga


eirahamzah, 3 Nov 2014, 15:11



Friday, October 31, 2014

Kataku #1 : Kain Menutup Muka

Sehelai kain menutup muka,
hanya menampakkan dua biji mata,
Utk apa kain itu?
jika hanya dipakai bila mau.
bersama teman lelaki mu mengapa ia dibiar terlucut,
mau tunjuk apa lagi jika benar kamu mau menutup,

berpesan pada aku,
warna torqoise itu warna nafsu,
tidak pulak warna merah pada dirimu?

Katamu aurat itu bila badan ditutup rapi,
Kataku aurat itu bila badan hati dan mulut rapat terkunci,
jauh dari iri busuk hati,

tapi bagimu kataku tak perlu diikut,
kerna diriku tidak tertutup.

Namun bagiku yang membezakan aku dan kamu hanya sehelai kain menutup muka.


Kataku,

Eira hamzah 31102104, 22:27

Wednesday, October 29, 2014

The Day : Hari Penukaran Status; Cik to Puan : wedding day

Holla. Salam.

Tajuk entry nak panjang patplohpoinsemilanratus ekar. Membudget ada lah sekelian makhluk bumi paling seksi membaca. Oh well, aku update belog bukan sb kejar trafik or tarik follower. Update sebab nak bagi anak cucu baca zaman mumy muda dulu.

(Panjang pulak intro)

30 july 2014 maka bertukarlah status dari cik to puan. Lepas isyak akad nikah diadakan di masjid. Eceh, jangop pulak aku hari tu. Mekap bagai.

That day, baju akad nikah aku pilih color putih. Sesuci sang dara. Konon. As usual aku seorang qs, so that akan aku usahakan agar meminimumkan kos.

For bju akad nikah, aku beli siap dekat Taewah IOI Mall Puchong dengan harga RM 80.00. Then tambah detailing biru sikit sebab yang asal colour putih. So disebabkan nak jugak ada a little piece of blue, maka ditambah la dengan manik manik biru. (Bukan aku yg tambah, my lovely friend yg buat. Thanks teh.)

Utk shawl and veil, aku jahit sendiri. Sehari before nikah baru siap.






Untuk resepsi aku tempah baju kat tailor yang aku jumpa kat Instagram. Warna tiffany blue menjadi pilihan. For my hubby, aku beli kain yg sama ngan aku punya baju then hantar rumah Wak Raman. Tukang jahit lelaki yang kemas dan cepat menjahit.






Untuk majlis bertandang, aku amik kat bridal pakej sekali dengan aku punya khemah and meja. From my mom punya relative. This time i choosed yellow. Ok, bukan aku pilih, my mom yang beria nak kuning. So, aku ikut je la. Cun gak kan kuning?





Ok dah setel.

Sekian.

Monday, October 27, 2014

Puaskan hati sendiri dulu

Salam guys, Guys?? membajet sejuta makhluk bumi memblog walking kan belog aku..heheh


Straight to the points la ye. Yes, susah nak puaskan hati orang. Sometimes kita tak tahu pun yang tindak tanduk kita ni orang tak selesa. Tapi kita dah rasa maha hebat dah dengan tindak taduk kita tu.

Kisah 1 : Tanya Aku, Aku Jawab Tapi Kau Boleh Pulak............................



Eh kau rasa kan kasut Brand Blablablabla ni bagus tak?? Aku ingat nk beli lah satu. Ye lah, aku ni tak suka pakai heels.

AKu pun dengan tulus pun jawab la " Ok what. Even mahal tapi puas hati woo pakai. 3 tahun tak rosak lagi waima 10 tahun pun tak rosak (kalau kau simpan je memang tak rosak la). Aku ada satu. Satu je aku mampu beli pun..Nk beli banyak banak tak mampu.


lepas tuh, boleh pulak kau g canang cakap aku nak show off bagai. Wei, kau yang tanya kot.

Kisah 2 : Mintak Pendapat Aku, Aku Bagi Tapi Kau..........................


Aku rasa kan if la someone tuh pernah miscarriage, better rest dulu dari pregnant.

Aku pun bg pendapat " Aku setuju. Ye ah kita ni tak tahu dalam kita cam mana. So better rest dulu 6 bulan, Lepas tuh buat balik ah. Agpun aku risau kot la in future prolapse ke.

Then kau pulak cakap " Kalau dah rezeki takkan nak buang wei???"

Wei, kalau.. Kalau kau bagi "kalau" kat rimau yang makan manusia kat zoo yang viral kt FB hari tuh, rimau tuh pun tk makan la wei kalau" tuh. Aku just bagi pendapat je.. Penat wei.


Ok done.

Dari kisah di atas, ingin  disimpulkan bahwa, kalu dah kau tuh tak leh nak terima pendapat orang, better kau g tanye beruk. Dah orang bagi pendapat tuh cuba hargai sikit even kau tak setuju pun. Tak payah kau nak canang bagai la wei...


Sekian . Aku ibun mengandubg tengah emo


Friday, October 10, 2014

Random

Assalaualaikum. Holla. 

By the way memang dah tak layan sangat dah blog. Mood menaip tak pernah nak ada. Idea mencurah curah, tapi malas. Lagipun busy lately. Busy dengan rumah tangga?? oh tidak sama sekali.

After kawin ni, beban makin kurang ada la. Jadi makin malas.. heheh.. Dah tak reti dah nak gua mesin basuh.. huhu.. simboliknya??? laki aku yang kerjakan baju koor semua. Aku tukang lipat je..

Lepas kawin ni, malas nak nak g kerja sudah tak dapat dikawal lagi. Seminggu bulih dikira je berapa kali aku g keje. heheh.. Malas and tak larat. 

Ok bye..


It is random hokay...

Friday, September 12, 2014

Just my 2 cents



Ada teman bertanya "eira, nak tengok album kawin kau. Upload la kat fb" "wei, da pegnen ea? Xtaw pun. Npe tak update status kt fb" ~untuk soalan neh aku rasa tak perlu kot.

Sebab lebih suka privcy aku dan suami aku. Privacy is private. So that aku tak de nk show off. Plus, aku taknak nanti mulut2 jahat mengutuk aku wlpn aku tahu tak semua nak kutuk. Hee. And about pregnan 2 ,certain orang je jaw. Sebab ia masih early stage.

Bnyk masa lagi nk kna lalui. And aku xdoa yg buruk2 tp kita kena beringat jgk. Hee. Last question yg paling lawak "wei. Aku tengok kau mcm tak kawin lg. Selambe je ea kau bg laki kau lepak" yg neh best jwb. ~my husband neh aku pinjam je dr allah. Dan aku kena share dengan yg lain. Tp bukan share bermadu!!watch out. Hahahaha.

Pasal dia nak lepak ke,aku bagi je. Lgpun dia pun nak juga tkar2 pndapat ng geng lepak dia. As long as tak buat benda maksiat aku tak kisah. Lg pula kita xtaw kot la kawan dia ada nak share problem ke.

And yang penting dia tahu yg dia da ad wife. So if kuar pun msti dia ingat sndri nak balik. Hehe. So far my hubi lepak sejam je dah balik.

Well, sape lg menarik? Bini ke kawan2?

So wife2 sekelian, sila gedik and seksi dgn suami anda. Hahahahaha.

posted from Bloggeroid

Friday, August 22, 2014

Selamat Hari Raya .

Walaupun dah dekat sebulan nak raya, nak jugak aku post gambar raya family aku bertemakan biru.